dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rogaliki drożdżowe wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowe rogaliki smaczniejsze od kupnych.

Rogaliki drożdżowe wg dayzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe wg dayzi

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe wg dayzi
Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szkl ciepłego mleka wraz z cukrem i 1 łyż mąki. Odstawiamy do zarobienia. Do mąki dodajemy drożdże, jajko, cukier waniliowy, pozostałe mleko i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie porcje ciasta wałkujemy na cienkie placki. Kroimy na osiem części. Na każdym trójkąciku układamy niewielką ilość konfitury i zwijamy rogaliki począwszy od szerszej strony. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Smacznego.
Rogaliki drożdżowe wg dayzi
Wyrabiamy elastyzne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rogaliki drożdżowe wg dayzi
Porcje ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki
Rogaliki drożdżowe wg dayzi
Placki dzielimy na osiem części i na każdym trójkącie ukłądamy konfiture.
Rogaliki drożdżowe wg dayzi
Zwijamy rogaliki i pieczemy ok 20 minut.