Rogaliki drożdzowe wg moniczka22

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealne na słodko jak i dodatek np do barszczu czerwonego.Ciasto te wykorzystuje na kilka sposobów:)

Rogaliki drożdzowe wg moniczka22

Składniki:

Rogaliki drożdzowe wg moniczka22

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdzowe wg moniczka22
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i solą.Następnie dodajemy mąkę i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Gdy już wyrobimy zostawiamy w misce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Później rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy kółka, nakładamy dżem lub farsz i zlepiamy jak pierogi.Smarujemy blache tłuszczem bądź olejem i układamy na niej pierożki które smarujemy rozkłóconym jajkiem rogaliki wtedy będą złociutkie) pieczemy je około 20 minut w temp 170 stopni.