Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru i wlać pół szklanki ciepłego mleka. Zostawić aż urosną. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, roztopione masło, wbić jajko i żółtko, wsypać oba cukry. Wymieszać wszystko łyżką, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, wałkować okrąg i dzielić na 8 trójkącików. Na każdy nałożyć łyżeczkę dżemu i zawijać rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni aż rogaliki nabiorą złotego koloru. Upieczone posypać cukrem pudrem. Smacznego.;)