robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Rogaliki drożdzowe z nadzieniem makowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

z przepisu wychodzi około 60 rogalików, proporcje można oczywiście zmniejszyć o połowę.jako nadzienie możemy użyć gotowy mak w puszce .

Rogaliki drożdzowe z nadzieniem makowym

Składniki:

Rogaliki drożdzowe z nadzieniem makowym

 

 

  • cukier puder do posypania lub polukrować

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdzowe z nadzieniem makowym
Mąkę przesianą wsypać do miski,wbić wszystkie żółtka do ciepłego mleka dodać cały cukier i drożdże margarynę rozpuścić w garnku. Jak drożdże trochę podrosną wlać wszystko do mąki razem z tłuszczem i porządnie wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od miski.Posypać mąką,poczekać aż ciasto podrośnie. Na posypaną mąką deskę partiami rozwałkowywać ciasto wykrawać trójkąty na podstawę trójkąta nakładać łyżką masę makową i zawijać do szczytu. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem piec 20 minut w temperaturze 175 stopni. Na koniec po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.SMACZNEGO!