Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Rogaliki drożdżowo-maślane z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne rogaliki,fajnie smakują ze szklanką mleka.

Rogaliki drożdżowo-maślane z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogaliki drożdżowo-maślane z czekoladą

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 14 g drożdży instant lub 50 g świeżych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • krem czekoladowy lub czekolada mleczna
  • 1 jajko do posmarowania

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowo-maślane z czekoladą
Drożdże połączyć z mlekiem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski włożyć drożdże z mlekiem i dodać mąkę ,cukier, jajka, sól a następnie roztopione wystudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 min. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na okrągło i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta ułożyć pół łyżeczki kremu lub 1 kostkę czekolady. Zawinąć rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 12 minut.
Rogaliki drożdżowo-maślane z czekoladą
Etap 1-MAślano drożdżowe rogaliki z czekoladą