suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Rogaliki kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, kruche rogaliki, doskonałe dla dzieci.

Rogaliki kruche

Składniki:

Rogaliki kruche

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki kruche
Mąkę przesypujemy na stolnicę, usypując tzw. kopiec kreta wlać zaczyn z drożdży (w ciepłym mleku z dodatkiem cukru wkruszamy drożdże i mieszamy) w sam środek kopca. Zagniatamy. Następnie dodajemy jajko, posiekaną margarynę i masło oraz śmietanę. Wszystko szybko zagniatamy. Formułujemy kulę z ciasta i wkładamy do naczynia z zimną wodą na ok 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, osuszamy w ściereczce i formułujemy wałek. Tniemy go na 6 części, każdą część rozwałkowujemy i kroimy na 8 części. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez ok 35 min.