Sposób przygotowania:
Rogaliki Miki.
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku i ochładzamy. Z mąki, jajek, proszku do pieczenia i masła zagniatamy ciasto dolewając stopniowo rozczyn z drożdżami.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 min.
Stolnicę lekko posypujemy mąką i odcinamy część ciasta.
Wałkujemy na grubość ok 2- 3 cm w koło. Nożem wykrawamy 6-8 trójkątów. Dajemy na szerszą część ciasta mus ok. 1-1,5 łyżki musu lub dżemu i zawijamy w rogalik.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki.
Pieczemy ok.20 min w 170 stopni, rogaliki muszą mieć rumiany kolor.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 min.
Stolnicę lekko posypujemy mąką i odcinamy część ciasta.
Wałkujemy na grubość ok 2- 3 cm w koło. Nożem wykrawamy 6-8 trójkątów. Dajemy na szerszą część ciasta mus ok. 1-1,5 łyżki musu lub dżemu i zawijamy w rogalik.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki.
Pieczemy ok.20 min w 170 stopni, rogaliki muszą mieć rumiany kolor.