SUPERPRZEPIS

Rogaliki Miki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rogaliki Miki. Więcej zdjęć (5)

Rogaliki które ekspresowo znikają z talerza.

Składniki:

Rogaliki Miki.

 

  • 1 kg mąka pszenna,
  • 4 szt jajka,
  • 1 szt kostka drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 kostki masła,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 słoik mus jabłkowy, dżem lub ulubiona konfitura

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki Miki.
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku i ochładzamy. Z mąki, jajek, proszku do pieczenia i masła zagniatamy ciasto dolewając stopniowo rozczyn z drożdżami.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 min.
Stolnicę lekko posypujemy mąką i odcinamy część ciasta.
Wałkujemy na grubość ok 2- 3 cm w koło. Nożem wykrawamy 6-8 trójkątów. Dajemy na szerszą część ciasta mus ok. 1-1,5 łyżki musu lub dżemu i zawijamy w rogalik.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki.
Pieczemy ok.20 min w 170 stopni, rogaliki muszą mieć rumiany kolor.
Rogaliki Miki.
Ciasto musi być elastyczne, giętkie. Gdy będzie lepić się do rąk należy dosypać odrobiną mąki.
Rogaliki Miki.
Jeżeli chcemy żeby rogaliki były większe, koło dzielimy na ok 4 trójkąty.
Rogaliki Miki.
Rogaliki najlepiej smakują z musem lub konfiturą własnej roboty.
Rogaliki Miki.
Żeby rogaliki miały ładny połysk, przed pieczeniem możemy je posmarować rozbełtanym jajkiem.