Sposób przygotowania:
Rogaliki na śmietanieWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja, wsypujemy cukier,dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.
Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.
Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem.
Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne, lekko chrupiące po prostu pyszne.
gosiapiotrek23
lalunia
Tak pyszne