Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki serowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Rogaliki serowe z powidłami

Składniki:

Rogaliki serowe z powidłami

 

  • 35 dag mąka,
  • 25 dag ser twarogowy,
  • 25 dag masło,
  • 20 dag powidła śliwkowe,
  • 3 łyzeczki cukier wanilinowy,
  • 1/2 łyzeczki aromat cytrynowy,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietana

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki serowe z powidłami
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie dodać przemielony ser, śmietanę, aromat, cukier waniliowy szybko zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na gr 1/2 cm, i kroić w kwadraty. Na środek kwadratu kłaść łyżeczką powidła i zwijać rogaliki. Układać na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut.