bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Rogaliki topione w wodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rogaliki kruche pyszne domowe.

Rogaliki topione w wodzie

Składniki:

Rogaliki topione w wodzie

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki topione w wodzie
Masło posiekać z mąką, dodać smietanę, zagneisć caisto jak kruche, wkruszyc drożdze i ponownie dobrze wyrobic, zagniesc i uformaowac kule. Włożyć ją do duzego garnka z możliwie jak najbardziej lodowatą wodą. ciasto opadnie na dno, ale po parunastu minutach wypłynie, wtedy wyjac, osuszyc delikatnei sciereczką i przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść. odcinać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty lub kwadraty, na każdy położyć odrobinę marmolady i zwijać w rogaliki. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, popędzlować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia- około 10 minut. posypac cukrem pudrem.

zródło fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53256960,53256960,0,2.html?v=2