mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne delikatne rogaliki z dzemem

Rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z dżemem

 

  • 1 kg śliwka
  • 25 dag cukier
  • 4 dag kakao
  • do posmarowania białko
  • do posypania ciasta cukier
  • 20 dag drożdże
  • 4szklanki mleko
  • ile wgnieciemy mąka
  • 1,5 łyzeczki Sól
  • 1,5 szklanki olej

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem
Śliwki płuczemy, wydrążamy z pestek. przekręcamy przez maszynkę, wkładamy do garnka. mieszamy od czasu do czasu az zacznął gęstnieć, wtedy dodajemy cukier i kakao.Drożdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy olej, sól, cukier, dodajemy mąkę , zagniatamy, mąki dodajemy tyle ile uda nam się wgnieść. odstawiamy na 30 minut do lodówki i dzielimy na 8 częsci, wałkujemy w okrąg, dzielimy go na 8 cześci, wykładamy nadzienie, zwijamy podstawą zaokrągloną , formujemy rogalika. pieczemy w temp 190 stopni w rozgrzanym piekarniku.
Rogaliki z dżemem
Etap 1śliwki płuczemy, wydrążamy z pestek.
Rogaliki z dżemem
Etap 2przekręcamy przez maszynkę, wkładamy do garnka
Rogaliki z dżemem
Etap 3gdy dżem zacznął gęstnieć, wtedy dodajemy cukier i kakao.
Rogaliki z dżemem
Etap 4 upieczone rogaliki wyjęte z piekarnika