czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Rogaliki z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybko się je robi i równie szybko znikają...:)

Rogaliki z dżemem

Składniki:

Rogaliki z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem
Przesiana mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, jaja, śmietanę, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto. Starannie zwinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą. Gdy wypłynie, wyjąć, rozwałkować na placki grubości 0,5 cm, pokroić na kwadraty o boku ok. 12 cm. Posmarować placuszki dżemem, zostawiając wokół margines ciasta szerokości 1- 1,5 cm, zwinąć w kształtne rogaliki. Wierzch każdego umoczyć w rozkłóconym białku, po czym zanurzyć w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Piec w temp. 190o C do chwili, aż rogaliki pięknie się zarumienią i polukrować.