kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Rogaliki z dżemem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Stary, niezawodny przepis babci... Cała rodzina się nimi i ich lekkością zachwyca...;-)

Rogaliki z dżemem

Składniki:

Rogaliki z dżemem

 

  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • słoik dżemu lub marmolady
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem
Zrobić rozczyn z drożdży z mlekiem, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru. Odstawić na 20 minut. Następnie wymieszać wszystkie składniki, wlać rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 częsci. Każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na każdy z nich nakładać 1 łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki. Odstawić jeszcze na 10 min. Nagrzać piekarnik, posmarować jajkiem i piec w 220 stopniach przez ok. 15 minut.