madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Rogaliki z dżemem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne rogaliki przypominają mi dzieciństwo.

Rogaliki z dżemem.

Składniki:

Rogaliki z dżemem.

 

  • 60 dag mąki,
  • 3/4 szkl mleka,
  • 6 dag cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 żółtka ,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200 g dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem.
Z 1/4 szklanki mleka, drożdży oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, żółtka, cukier oraz aromat waniliowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość rozwałkowujemy ja na stolnicy, kroimy w trójkąty. Następnie każdy trójkąt ciasta smarujemy dżemem, zwijamy rogaliki, nadając im ładny kształt. Gotowe rogaliki układamy na blaszce i odstawiamy, aby podrosły. Następnie pieczemy je 20-30 minut w temp. 190*C. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rogaliki lukrem.