Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Rogaliki z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne rogaliki z powidłami

Rogaliki z powidłami

Składniki:

Rogaliki z powidłami

 

  • 500 g. mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło. Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.