Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rokpol we francuskim cieście

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mąkę zagnieść z wodą na dość ścisłe ciasto. Rozwałkować na możliwie foremny

Rokpol we francuskim cieście

Składniki:

Rokpol we francuskim cieście

 

Sposób przygotowania:

Rokpol we francuskim cieście
Mąkę zagnieść z wodą na dość ścisłe ciasto. Rozwałkować na możliwie foremny prostokąt, na połowie rozłożyć jak najcieńsze płatki masła. Płat ciasta złożyć an pół, aby przykryć masło. Znów rozwałkować możliwie równo na podobny prostokąt i powtórzyć tę samą operację jeszcze 2 razy (razem 3-4 razy). Odłożyć ciasto do lodówki. Ciasto przygotować dzień wcześniej i cały czas przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki powinno poleżeć w temperaturze pokojowej ok 1 godz. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm w dość regularny prostokąt, który należy podzielić na 16 lub 18 prostokątów o wymiarach 7x5 cm. Na połowie z nich ułożyć kawałki rokpolu wielkości palca. Brzegi dookoła posmarować rozbitym jajkiem i przykryć drugim prostokątem, lekko dociskając palcami. Wierzch również posmarować jajkiem i lekko ponacinać na krzyż ukośnie. Wstawić do piekarnika na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem i  posypanej mąką - przy temp ok 250 st na 10 minut. Gdy ciasto nabierze ładnego, złotego koloru, zmniejszyć ogień do minimum i trzymac jeszcze 5 minut. Podawać ciepłe.