madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste w wykonaniu ciasto które wystarczyło na jeden podwieczorek. Słowa męża : " Lepiej zacznij już robić drugie"

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Nadzienie

  • 6 jabłek
  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku
  • 5 dag masła

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Owoce

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Na blasze układamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem i posmarowanej rozpuszczonym masłem. Posypujemy rodzynkami, a także budyniem, cynamonem i cukrem.

Biszkopt

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Do piany z białek dodajemy po jednym żółtku

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodawanym po łyżce, następnie dodajemy po jednym żółtku a na samym końcu mąkę pszenną wymieszana z proszkiem do pieczenia

Pieczenie

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Ciasto biszkoptowe wlewamy na ułożone owoce

Na ułożone na blasze owoce wlewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 do 30 minut

Wykańczanie

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Gorące ciasto układamy biszkoptem do dołu

Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę biszkoptem do dołu i zwijamy roladę. Owijamy ściereczką i pozostawiamy aż ciasto wystygnie. Zimna roladę posypujemy cukrem pudrem