Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z jabłkiem
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki można posypać je cynamonem Do miski dajemy białka szczyptę soli ubijamy mikserem jak białka będą już trochę ubite wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka ubijamy chwilę mikserem. Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ale delikatnie już ręcznie. Na blachę wyłożoną papierem układamy jabłka tak wzdłuż blachy na płasko. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Masę wykładamy na blachę z jabłkami trochę masy zostawiamy w misce wystarczy parę łyżek. Masę na blasze wyrównujemy. Do masy w misce dodajemy kakao mieszamy przekładamy do rękawa cukierniczego i na wierzchu białego cista robimy ukośne paski robiąc przerwy pomiędzy. Następnie nożem na cieście robimy nacięcia z góry na dół tak jak byśmy już kroili roladę. Tak powstają wzorki na cieście Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto odwracamy jeszcze gorące na deskę wyłożoną ściereczką kuchenną i zdejmujemy delikatnie papier i zwijamy jabłka w środek w roladę zawijając ciasno w ściereczkę . Zostawiamy aż wystygnie. POLECAM!!!
edytaha
gosia56
Serdecznie zapraszam Edytko już robię kawusię;)
misia5
gosia56
zbysiowa
Wzorek extra, chyba się "odgapię" ;)
gosia56
Ależ proszę bardzo;) też kiedyś gdzieś podpatrzyłam.
gusia1000