Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, ubić pianę z białek, a żółtka utrzeć z cukrem. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, wsypać przez sitko mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, na pergamin wysmarowany Kasią i wysypany tartą bułką. Wstawić o upieczenia. Upieczone, lecz jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na stolnicę przykrytą lnianą (czystą) ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon, pozostawić do wystudzenia. Jabłka posypać cukrem pudrem, wymieszać. Wystudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć na nią jabłka wymieszane z pudrem i zwinąć z powrotem. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Ostrym nożem - piłą pokroić roladę w skośne porcje i przed rozłożeniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub ozdobić kleksami polewy czekoladowej. Układać, opierając kawałki jeden o drugi na szklanym półmisku.
klaudia1712
Termar
Na biszkopt roladowy dajemy 4 całe jaja i po 3 łyżki cukru i mąki... i ciasto przelewamy do prostokątnej dużej (najlepiej pozostającej w wyposażeniu kuchenki. Ciasto nie wyjdzie malutkie..
hoffija44