Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oryginalny, jabłkowy smak tej rolady, jest tak kuszący, ze nikt mu się nie oprze

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

 

  • jajka - 4 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • cukier puder - do posypania rolady
  • polewa czekoladowa - zamiast cukru pudru
  • jabłka ze słoików (wg przepisu: jabłka na szarlotkę)
  • cukier puder - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, ubić pianę z białek, a żółtka utrzeć z cukrem. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, wsypać przez sitko mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, na pergamin wysmarowany Kasią i wysypany tartą bułką. Wstawić o upieczenia. Upieczone, lecz jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na stolnicę przykrytą lnianą (czystą) ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon, pozostawić do wystudzenia. Jabłka posypać cukrem pudrem, wymieszać. Wystudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć na nią jabłka wymieszane z pudrem i zwinąć z powrotem. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Ostrym nożem - piłą pokroić roladę w skośne porcje i przed rozłożeniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub ozdobić kleksami polewy czekoladowej. Układać, opierając kawałki jeden o drugi na szklanym półmisku.