Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada biszkoptowa z kremem kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste w wykonaniu, a smaczne ...

Rolada biszkoptowa z kremem kakaowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z kremem kakaowym

 

  • 6 szt jajka,
  • 8 łyżek cukier,
  • 4 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 6 łyżek mąka,
  • 20 dag masło,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g czekolada gorzka,
  • do smaku spirytus,
  • 1/4 łyżeczki aromat rumowy,
  • 1 łyżka powidła śliwkowe,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z kremem kakaowym
Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. W garnku zagotować wodę, miskę położyć na garnku z gotującą się wodą i ubijać aż brzegi zaczną obsychać. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. 1/3 masy jajecznej odłożyć. Do pozostałej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną folią , posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu jeszcze ciepły zwinąć w ściereczce w rulon. Masło rozetrzeć w misce dodając pozostałą masę jajeczną i aromat. Czekoladę rozpuścić, dodać kakao, wymieszać, połączyć z masą. Przyprawić do smaku spirytusem. Ze ściereczki rozwinąć biszkopt, skropić wodą, posmarować masą, ułożyć powidła lub galaretkę i ponownie zwinąć roladę. Wstawić do lodówki, wystudzić. Ozdobić według uznania.
Rolada biszkoptowa z kremem kakaowym
Etap 1