monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zmieniłam dwa tygodnie temu pracę i takie oto ciacho chcę zanieść moim nowym współpracownikom, mam nadzieje,że będzie im smakować.

Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie:
  • 200 ml kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 6 kostek ptasiego mleczka cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem
Biszkopt: Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości. Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia. Przełożenie: Do wysokiej miski przelać śmietankę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik oraz cukier puder i ubić na sztywno. Stopniowo wlewać sok z cytryny i miksować na gładko.Dodać skórkę i wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie ( 2 łyżki bitej śmietany odłożyć do dekoracji), ułożyć 4 kostki ptasiego mleczka. Zrolować i odłożyć na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Z pozostawionej śmietany zrobić rozetki. Ptasie mleczko pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rozetkach. Pokroić na plastry. Smacznego! 
Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem
jajka ubić z cukrem na puszysty jasny krem
Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem
do ubitej kremówki dodać sok i skórke z cytryny
Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem
nałozyć krem i ptasie mleczko na biszkopt