Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Rolada drobiowa z orzechami i morelami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zrolowane duże kurczę z nadzieniem orzechowo morelowym .

 Rolada drobiowa z orzechami i morelami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada drobiowa z orzechami i morelami

 

  • 1 kurczak ok. 2 kg
  • 1 cebula
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 30 dkg moreli suszonych
  • 20 dkg polędwicy z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 szklanki białego wina
  • majeranek do smaku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • dodatkowo ;
  • 1 szklanka wody do polewania mięsa podczas pieczenia

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa z orzechami i morelami
Kurczaka umyć ,osuszyć i wytrybować ze wszystkich kości. Należy zacząć od przekrojenia wzdłuż grzbietu ,potem powoli ostrym nożykiem oddzielać kość od skóry,mięsa itd.... Cały płat mięsa lekko rozbić tłuczkiem,posolić i popieprzyć z obu stron. Obraną,posiekaną cebulę zeszklić na oliwie . Polędwice drobno posiekać nożem ,dodać posiekane na drobno orzechy i morele. Wlać wino,dodać cebulę ,doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Masę rozsmarować na mięsie ,posypać majerankiem i zwinąć w roladę.Obwiązać mocną nitką i piec w 190 stopniach przez ok. godzinę czasu. Często polewać wodą ,później powstałym sosem i należy co jakiś czas obracać roladę ,aby równo się zrumieniła.
 Rolada drobiowa z orzechami i morelami
Wytrybowanego z kości ,przyprawionego kurczaka posmarować farszem i zwinąć w roladę.
 Rolada drobiowa z orzechami i morelami
Roladę obwiązać nitką i piec w 190 stopniach przez ok. godzinę czasu.