Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Rolada drobiowo-wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada drobiowo-wieprzowa

Rolada drobiowo-wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada drobiowo-wieprzowa

 

  • kurczak -1,5-2 kg
  • pieczarki -6 szt
  • mięso mielone wieprzowe -0,5 kg
  • cebula -1 szt
  • papryka czerwona -1 strąk
  • papryka żółta -1 strąk
  • natka pietruszki
  • 2 szt jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 opak przyprawy do kurczaka
  • tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowo-wieprzowa
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 8 godzin w chłodne miejsce. FARSZ Cebulę obrać,pokroić w kostkę ,podsmażyć na tłuszczu. Mięso wieprzowe mielone przekładamy do miski, dodajemy do mięsa jajka, majeranek, czosnek, sól i pieprz, oraz kasze manną, cebulę,dokładnie mieszamy. Na piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry. Pieczarki umyć, osączyć,poddusić w całości na patelni,ostudzić. Na farsz wyłożyć pieczarki,strąki umytej i osuszonej papryki,natkę pietruszki. Następnie tak przygotowaną roladę ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch rolady dobrze obsypać przyprawami, włożyć roladę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć roladę na 70 minut.
Rolada drobiowo-wieprzowa
Na mięso drobiowe został wyłożony farsz z mięsa wieprzowego
Rolada drobiowo-wieprzowa
Farsz z pieczarkami papryką natką pietruszki
Rolada drobiowo-wieprzowa
Ściśle zwijamy roladę w rulon i obsypujemy przyprawą do kurczaka
Rolada drobiowo-wieprzowa
Rolada została upieczona i ostudzona gotowa do pokrojenia w plastry