agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

przepyszna rolada idealna jako przekąska- zakąska:)

Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem

 

  • CIASTO
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 300 ml
  • sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
  • NADZIENIE:
  • ser feta 1 kosteczka 200 g
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki natka pietruszki 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem
Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem
wyrobić ciasto drożdzowe i odstawić do wyrośnięcia
Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem
ciasto drożdźowe powinno podwoić swoją objętość
Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem
kawałki ciasta lekko rozwałkować i układać pokrojony ser
Rolada drożdżowa z fetą i czosnkiem
ciasto zwijać w harmonijkę i układać w foremce