Sposób przygotowania:
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą odstawić do namoczenia na 3 godziny.
Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę.
Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem.
Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę.
Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć.
Przełożyć roladę do siatki na szynkę.
Ułożyć roladę na blasze z piekarnika.
Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę.
Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem.
Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę.
Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć.
Przełożyć roladę do siatki na szynkę.
Ułożyć roladę na blasze z piekarnika.
Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
ciasteczka
lukrowanepierniczki