Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1404]

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada karkowa faszerowana kapustą z grzybami sprawdzi się nie na jednym stole na Święta lub inne okazję.

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą

Kapusta :

Dodatkowo :

  • karczek b/k - 1,30 kg
  • papryka słodka
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą odstawić do namoczenia na 3 godziny.

Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.

Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę.

Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem.

Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę.

Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć.

Przełożyć roladę do siatki na szynkę.

Ułożyć roladę na blasze z piekarnika.

Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. 
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
Karczek rozkrojony rozbity i posypany przyprawami
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
Kapusta z grzybami została wyłożona na mięso
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
Mięso ciasno zwinięte w roladę i przełożone zostało do siatki
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
Gotowa rolada podczas pieczenia w piekarniku