jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonała rolada faszerowana polecana na obiad

Rolada faszerowana

Składniki:

Rolada faszerowana

 

  • 2 kg sznyclówki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 30 dag kiełbasek cielęcych
  • 6 dag orzeszków pistacjowych
  • 30 dag metki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 słoiki sałatki z selera po 320 ml
  • 15dag selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 3 plastry ananasa
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 10 dag majonezu sałatkowego
  • 15 dag jogurtu
  • jabłka- do dekoracji
  • brzoskwinie- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada faszerowana
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem. kiełbaski cielęce wyjąć z osłonek, masę wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Przygotowanym farszem posmarować sznyclówkę, obłożyć kawałkami metki, lekko przycisnąć. Następnie uformować roladę. Spiąć drewnianymi wykałaczkami, mocno związać nićmi. W brytfance rozgrzać olej, podsmażyć na nim roladę kilka minut na średnim ogniu ze wszystkich stron. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 175 stop. C. w trakcie pieczenia polewać mięso wodą. Sałatkę selerową osączyć na sitku. Seler naciowy oczyścić, opłukać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Jabłko, umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić na kawałki, ananasa na cząstki, orzechy włoskie posiekać. SOS MAJONEZOWY: Majonez polączyć z jogurtem. Przyprawić do smaku solą, zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Do miseczki przełożyć sałatke selerową, pokrojony seler naciowy, ananas, jabłko i orzechy włoskie. Polać sosem. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatke przykryć, wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Pieczeń wyjąć, wystudzić, usunąć nici. Mięso pokroić w grube plastry. Przełożyć z sałatką na półmisek. Gotowe danie udekorować jabłkiem i cząstkami brzoskwiń. Podawać z ziemniakami.