Sposób przygotowania:
Rolada faszerowana
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem. kiełbaski cielęce wyjąć z osłonek, masę wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Przygotowanym farszem posmarować sznyclówkę, obłożyć kawałkami metki, lekko przycisnąć. Następnie uformować roladę. Spiąć drewnianymi wykałaczkami, mocno związać nićmi. W brytfance rozgrzać olej, podsmażyć na nim roladę kilka minut na średnim ogniu ze wszystkich stron. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 175 stop. C. w trakcie pieczenia polewać mięso wodą. Sałatkę selerową osączyć na sitku. Seler naciowy oczyścić, opłukać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Jabłko, umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić na kawałki, ananasa na cząstki, orzechy włoskie posiekać. SOS MAJONEZOWY: Majonez polączyć z jogurtem. Przyprawić do smaku solą, zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Do miseczki przełożyć sałatke selerową, pokrojony seler naciowy, ananas, jabłko i orzechy włoskie. Polać sosem. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatke przykryć, wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Pieczeń wyjąć, wystudzić, usunąć nici. Mięso pokroić w grube plastry. Przełożyć z sałatką na półmisek. Gotowe danie udekorować jabłkiem i cząstkami brzoskwiń. Podawać z ziemniakami.