monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada indycza z suszonymi morelami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna, delikatna domowa wędlina na świąteczny i nie tylko świąteczny stół.

Rolada indycza z suszonymi morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada indycza z suszonymi morelami

 

  • 800 g fileta z piersi indyka
  • 100 g moreli suszonych
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Rolada indycza z suszonymi morelami
Mięso umyć, dobrze osuszyć. Rozkroić jak książkę i rozbić tłuczkiem do mięsa na kształt prostokąta. Do miseczki przełożyć musztardę i syrop klonowy. Wymieszać. Dodać majeranek i znów wymieszać. Mięso z obu stron oprószyć solą. Na jednej ze stron rozsmarować 2/3 przygotowanej mieszanki i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele( jedne obok drugich). Ułożyć je na krótszym z boków. Zrolować. Owinąć nicią bawełnianą. Posmarować resztą mieszanki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 180-200 st piekarnika i piec 60 minut.

Mniej więcej po upływie 30 minut skropić oliwą i piec dalej. 15 minut przed końcem zabezpieczyć folią aluminiową aby za bardzo się nie przyrumieniła.

Wyjąć z piekarnika i dać odpocząć. Ostudzić. Zdjąć nić i pokroić na plastry. Smacznego!
Rolada indycza z suszonymi morelami
w miseczce wymieszać musztardę z syropem klonowym
Rolada indycza z suszonymi morelami
przygotowany płat mięsa posmarować mieszanka
Rolada indycza z suszonymi morelami
ułożyć w dwóch rzędach suszone morele
Rolada indycza z suszonymi morelami
zwinać w roladę i zabezpieczyć nicią

Tagi:

indyk rolada