Sposób przygotowania:
Rolada indycza z suszonymi morelami
Mięso umyć, dobrze osuszyć. Rozkroić jak książkę i rozbić tłuczkiem do mięsa na kształt prostokąta. Do miseczki przełożyć musztardę i syrop klonowy. Wymieszać. Dodać majeranek i znów wymieszać. Mięso z obu stron oprószyć solą. Na jednej ze stron rozsmarować 2/3 przygotowanej mieszanki i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele( jedne obok drugich). Ułożyć je na krótszym z boków. Zrolować. Owinąć nicią bawełnianą. Posmarować resztą mieszanki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 180-200 st piekarnika i piec 60 minut.
Mniej więcej po upływie 30 minut skropić oliwą i piec dalej. 15 minut przed końcem zabezpieczyć folią aluminiową aby za bardzo się nie przyrumieniła.
Wyjąć z piekarnika i dać odpocząć. Ostudzić. Zdjąć nić i pokroić na plastry. Smacznego!
Mniej więcej po upływie 30 minut skropić oliwą i piec dalej. 15 minut przed końcem zabezpieczyć folią aluminiową aby za bardzo się nie przyrumieniła.
Wyjąć z piekarnika i dać odpocząć. Ostudzić. Zdjąć nić i pokroić na plastry. Smacznego!
joana30
monikaT83
zbysiowa
mysza75
monikaT83