Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rolada kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne i lekkie ciasto. Szybkie do przygotowania.

Rolada kakaowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada kakaowa

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek stołowych kakao
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowa
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier i ubijamy na parze( ustawiamy miskę na mniejszym garnku z gorącą wodą). Masa powinna być jednolita, jasna, puszysta. Nie powinniśmy wyczuwać w niej cukru. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ciągle mieszając partiami przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną KASIĘ. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce do pieczenia rolad wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy na kształt rolady. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miksujemy ją z serkami homogenizowanymi. Gdy masa zacznie tężeć rozsmarowujemy ją na biszkopcie i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Rolada kakaowa
Przygotowanie na parze ciasta na roladę.
Rolada kakaowa
Upieczony biszkopt układamy na ściereczce i zwijamy.