Sposób przygotowania:
Rolada kakaowa z masą ajerkoniakową
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem,następnie dodać wodę i dalej ubijać.Następnie dodać mąkę przesianą z kakao i tartą czekoladę.Dodać również ubite białka i wszystko bardzo delikatnie połaczyć.
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (ja użyłam taką która znajduje się w każdej kuchence przy zakupie
).
Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące wyłożyć na ścierkę obsypaną cukrem lub cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier i zwinąć - uważając aby się nie złamała.Tak pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na ok.2 godziny.
Zelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody(zimnej ale przegotowanej).Nastęnie rozpuścić ja na małym ogniu i ostudzić.Masło i cukier rozetrzeć dokładnie do połączenia
i dodać ajerkoniak (ja użyłam tego z Biedronki).Dokładnie połaczyć wszystkie składniki ,dodać żelatynę (już chłodną) a następnie ubitą wsześniej śmietanę.
Pozostawić masę aż zacznie gęstnieć i wtedy rozwinąć roladę,posmarować gęstą (ale nie twardą masą) i szybko
zwinąć ,lekko dociskając.
Calożć połozyć na półmisku i posmarować ciasto na zewnątrz.Udekorować gotowymi elementami i płatkami migdałowymi oraz czekoladą.
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (ja użyłam taką która znajduje się w każdej kuchence przy zakupie
).
Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące wyłożyć na ścierkę obsypaną cukrem lub cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier i zwinąć - uważając aby się nie złamała.Tak pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na ok.2 godziny.
Zelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody(zimnej ale przegotowanej).Nastęnie rozpuścić ja na małym ogniu i ostudzić.Masło i cukier rozetrzeć dokładnie do połączenia
i dodać ajerkoniak (ja użyłam tego z Biedronki).Dokładnie połaczyć wszystkie składniki ,dodać żelatynę (już chłodną) a następnie ubitą wsześniej śmietanę.
Pozostawić masę aż zacznie gęstnieć i wtedy rozwinąć roladę,posmarować gęstą (ale nie twardą masą) i szybko
zwinąć ,lekko dociskając.
Calożć połozyć na półmisku i posmarować ciasto na zewnątrz.Udekorować gotowymi elementami i płatkami migdałowymi oraz czekoladą.
pusieczek2@wp.pl