Sposób przygotowania:
Delikatna rolada kawowa
Utrzeć w misce jajka z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli na puszystą masę. Przesiać do miski mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, delikatnie przemieszać. Wyłożyć pergaminem blachę piekarnika, równomiernie rozsmarować ciasto. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. piec biszkopt 10-12 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć biszkopt na posypaną cukrem ściereczkę. Zdjąć ostrożnie pergamin. Zwinąć ciasto przy pomycy ściereczki, odstawić do ostygnięcia.
NADZIENIE:
Namoczyć żelatynę w dużej ilości zinnej wody. Rozpuścić w likierze kawę oraz kakao. Ubić na sztywno śmietanę, w trakcie ubijania wsypywać powoli, stopniowo cukier. Wymieszać likier ze śmietaną. Odcisnąć żelatynę i rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Wymieszać ze śmietaną. Ostrożnie rozwinąć biszkopt, a następnie posmarować 2/3 śmietany. Posługując się ściereczką jeszcze raz zwinąć biszkopt z nadzieniem. Napełnić szprycę 4 łyżkami śmietany. Posmarować roladę pozostałą śmietaną i pod sam koniec udekorować śmietaną wyciśniętą ze szprycy. Posypać ciasto wiórkami gorzkiej czekolady. Przed podaniem roladę wstawić co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
NADZIENIE:
Namoczyć żelatynę w dużej ilości zinnej wody. Rozpuścić w likierze kawę oraz kakao. Ubić na sztywno śmietanę, w trakcie ubijania wsypywać powoli, stopniowo cukier. Wymieszać likier ze śmietaną. Odcisnąć żelatynę i rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Wymieszać ze śmietaną. Ostrożnie rozwinąć biszkopt, a następnie posmarować 2/3 śmietany. Posługując się ściereczką jeszcze raz zwinąć biszkopt z nadzieniem. Napełnić szprycę 4 łyżkami śmietany. Posmarować roladę pozostałą śmietaną i pod sam koniec udekorować śmietaną wyciśniętą ze szprycy. Posypać ciasto wiórkami gorzkiej czekolady. Przed podaniem roladę wstawić co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
marietta