jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Delikatna rolada kawowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjna rolada kawowa doskonałado kawy i herbaty

Delikatna rolada kawowa

Składniki:

Delikatna rolada kawowa

 

  • CIASTO:
  • 8 dag mąki
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 13 dag cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • sól
  • cukier- do posypania
  • NADZIENIE:
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 4 płatki białej żelatyny
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • DEKORACJA:
  • wiórki z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Delikatna rolada kawowa
Utrzeć w misce jajka z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli na puszystą masę. Przesiać do miski mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, delikatnie przemieszać. Wyłożyć pergaminem blachę piekarnika, równomiernie rozsmarować ciasto. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. piec biszkopt 10-12 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć biszkopt na posypaną cukrem ściereczkę. Zdjąć ostrożnie pergamin. Zwinąć ciasto przy pomycy ściereczki, odstawić do ostygnięcia.
NADZIENIE:
Namoczyć żelatynę w dużej ilości zinnej wody. Rozpuścić w likierze kawę oraz kakao. Ubić na sztywno śmietanę, w trakcie ubijania wsypywać powoli, stopniowo cukier. Wymieszać likier ze śmietaną. Odcisnąć żelatynę i rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Wymieszać ze śmietaną. Ostrożnie rozwinąć biszkopt, a następnie posmarować 2/3 śmietany. Posługując się ściereczką jeszcze raz zwinąć biszkopt z nadzieniem. Napełnić szprycę 4 łyżkami śmietany. Posmarować roladę pozostałą śmietaną i pod sam koniec udekorować śmietaną wyciśniętą ze szprycy. Posypać ciasto wiórkami gorzkiej czekolady. Przed podaniem roladę wstawić co najmniej na 1 godzinę do lodówki.