kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada kawowa z truskawkowym oczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomysł na roladę kawową przyszedł spontanicznie, i okazał się sukcesem. Smakuje wybornie.

Rolada kawowa z truskawkowym oczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada kawowa z truskawkowym oczkiem

 

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy inki
  • masa:
  • kostka masła
  • puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kilka łyżeczek marmolady truskawkowej
  • kokos i kawa inka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Rolada kawowa z truskawkowym oczkiem
Mleko w puszce gotujemy w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 3 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180 ' C . Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy małymi porcjami cukier i żółtka na przemian, później dorzucamy po łyżce przesiane mąki i proszek, delikatnie mieszamy , na końcu dodajemy kawę inkę. Ciasto przelewamy do standardowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia na ok 25-30 min. Po upieczeniu zwijamy roladę przez bawełnianą ściereczkę , odstawiamy aby ostygła. Masło ubijamy do białości dodajemy małymi porcjami masę z puszki, na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną w łyżce wody. Jeszcze chwilkę ubijamy. Wystudzoną roladę rozwijamy i smarujemy 2/3 kremu ,na zgięciu układamy cienką warstwę marmolady. Zwijamy roladę i smarujemy resztą masy na koniec posypujemy kawą i kokosem. Schładzamy w lodówce.
Rolada kawowa z truskawkowym oczkiem
najlepiej się kroi ciepłym nożem dzięki temu biszkopt się nie rozpada