jolao

jolao

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Rolada makowa z kremem marcepanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W święta zawsze musi być coś z makiem, w wielu domach króluje również marcepan, połączone w jednym cieście dają całkiem ciekawy efekt smakowy.

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Składniki:

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku

Krem

  • 2 żółtka
  • 100 g + 30 g cukru
  • ok. 2 łyżki wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g masy marcepanowej

Polewa

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Biszkopt

Rolada makowa z kremem marcepanowym
Do ubitych białek dodajemy cukier i żółtka

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.

ETAP 2:

Rolada makowa z kremem marcepanowym
Masę jajeczną mieszamy z mąkami i proszkiem

Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy łyżką.

ETAP 3:

Rolada makowa z kremem marcepanowym
Ciasto mieszamy z makiem, pieczemy i studzimy

Na koniec dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 4:

Rolada makowa z kremem marcepanowym
Upieczone ciasto studzimy w wilgotnych ściereczkach

Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy między wilgotnymi ściereczkami.

ETAP 5:

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy masę marcepanową podzieloną na 4 części i dokładnie ucieramy. Odstawiamy.

ETAP 6:

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Ze 100 g cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości, a następnie wlewamy stopniowo syrop cukrowy cały czas ucierając.

Miksujemy do czasu całkowitego wystudzenia, a następnie po łyżce dodajemy wcześniej przygotowane masło z marcepanem.

ETAP 7:

Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy w roladę, odstawiamy w chłodne miejsce.

Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady.

Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.