Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna rolada z makiem i bakaliami

Rolada makowa

Składniki:

Rolada makowa

 

 

  • Mak
  • 0,5kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 garscie rodzynek
  • 2 łyzki masła
  • 3 łyzki miodu
  • pól olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Rolada makowa
drożdze rozpuszczamy z cukrem, dodajemy do niego letnie mleko i mieszamy, następnie roztwór wlewamy do mąki i wbijamy 2 jajka i zarabiamy cisato, dodajemy rozpuszczone ciepłe miasto i zagniatamy dalej, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecie, naśtepnie wałkujemy i nakladamy na niego mak przygotowany w sposób poniżej a następnie zwijamy rolady i pieczemy ok 1 godziny, smarując je przed tym jajkiem, dekorujemy polewa i posypką. mak gotujemy i mielimy 2 razy, dodajemy roztopione razem miód z masłem, cukier i olejek, dokladanie mieszamy - dodajemy rodzynki i inne bakalie