Sposób przygotowania:
Rolada orzechowa z jabłkami
Żółtka ubijamy z cukrem do chwili, aż masa będzie puszysta i jasna. Ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do żółtek pianę, mąkę oraz zmielone orzechy - delikatnie mieszamy. Na dużej blaszce z piekarnika układamy papier na którym rozsmarowujemy cienką warstwą ciasto. Pieczemy w temp. około 180 st.C przez około 15 minut. Gdy ciasto się upiecze po lekkim przestudzeniu rolujemy je wykorzystując ręcznik bawełniany. Żelatynę namaczamy w 100 ml wody. Jabłka wkładamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy Gdy jabłka lekko się rozparują dodajemy galaretkę i żelatynę-mieszamy gorącą masę do rozpuszczenia tych dodatków. Po przestudzeniu delikatnie rozwijamy ciasto, rozkładamy jabłka i zwijamy ją ponownie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy masło - mieszamy. Smarujemy roladę czekoladą. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną posypujemy nimi roladę.
edytaha
jaNina
Tak kochana, ale to było wczoraj. Co zostało rozdałam gościom, by nie kusiło, choć bardziej dietetyczne niż zwykle. Dziś marchewka i twarożek ;)
marietta