jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rolada orzechowa z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To rolada wzorowana na przepisie redakcji gotujmy.pl z nadzieniem z jabłek czyli w trochę bardziej dietetycznej formie.

Rolada orzechowa z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada orzechowa z jabłkami

 

  • ciasto: 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
  • masa: 4 szklanki posiekanych drobno kwaśnych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • dekoracja: 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanych orzechów

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa z jabłkami
Żółtka ubijamy z cukrem do chwili, aż masa będzie puszysta i jasna. Ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do żółtek pianę, mąkę oraz zmielone orzechy - delikatnie mieszamy. Na dużej blaszce z piekarnika układamy papier na którym rozsmarowujemy cienką warstwą ciasto. Pieczemy w temp. około 180 st.C przez około 15 minut. Gdy ciasto się upiecze po lekkim przestudzeniu rolujemy je wykorzystując ręcznik bawełniany. Żelatynę namaczamy w 100 ml wody. Jabłka wkładamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy Gdy jabłka lekko się rozparują dodajemy galaretkę i żelatynę-mieszamy gorącą masę do rozpuszczenia tych dodatków. Po przestudzeniu delikatnie rozwijamy ciasto, rozkładamy jabłka i zwijamy ją ponownie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy masło - mieszamy. Smarujemy roladę czekoladą. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną posypujemy nimi roladę.
Rolada orzechowa z jabłkami
Gdy ciasto się upiecze po lekkim przestudzeniu rolujemy je wykorzystując ręcznik bawełniany.
Rolada orzechowa z jabłkami
Smarujemy roladę czekoladą. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną posypujemy nimi roladę.