Sposób przygotowania:
Rolada mięsna z serem
Mięso starannie wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kostkę, jajem i tartą bulką. Doprawić masę solą i pieprzem. Por oczyścić, sparzyć wrzątkiem lub krótko obgotować (tylko białą część). Pozostawić na sitku, żeby dobrze ociekł. Na folii do pieczenia uformować z mięsa prostokąt grubości 1 cm. Pory pociąć na kawałki tej samej długości, co krótszy bok prostokąta, ułożyć je na mięsie. Zwinąć mięso pomagając sobie folią, ale nie zwijać jej z mięsem. Roladę ułożyć na natłuszczonej blasze i piec godzinę w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie paski żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni, roladę wyjąć, pokroić na grube piastry i przy brać natką pietruszki. Podawać na gorąco albo na zimno, z ogórkiem małosolnym lub kwaszonym. 100g - 220 kcal.
Gość