Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada mięsna z serem

  • 1
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Mięso starannie wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kostkę, jajem i tartą bulką.

Rolada mięsna z serem

Składniki:

Rolada mięsna z serem

 

  • 1 kg mielonego mięsa

 

  • 20 dag żółtego sera

 

  • 2 cebule

 

  • 2 jaja

 

 

 

  • łyżka oleju

 

  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada mięsna z serem
Mięso starannie wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kostkę, jajem i tartą bulką. Doprawić masę solą i pieprzem. Por oczyścić, sparzyć wrzątkiem lub krótko obgotować (tylko białą część). Pozostawić na sitku, żeby dobrze ociekł. Na folii do pieczenia uformować z mięsa prostokąt grubości 1 cm. Pory pociąć na kawałki tej samej długości, co krótszy bok prostokąta, ułożyć je na mięsie. Zwinąć mięso pomagając sobie folią, ale nie zwijać jej z mięsem. Roladę ułożyć na natłuszczonej blasze i piec godzinę w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie paski żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni, roladę wyjąć, pokroić na grube piastry i przy brać natką pietruszki. Podawać na gorąco albo na zimno, z ogórkiem małosolnym lub kwaszonym. 100g - 220 kcal.