dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Rolada mięsno-grzybowa Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada mięsna nadziewana grzybami z dodatkiem ziół.

Rolada mięsno-grzybowa Dominiki

Składniki:

Rolada mięsno-grzybowa Dominiki

 

  • 1,20 kg cielęciny lub wieprzowiny bez kości, albo piersi indyka
  • 60 dag mieszanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczku cienkiego szczypiorku
  • zioła świeże lub suszone
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rolada mięsno-grzybowa Dominiki
Grzyby dokładnie oczyść, obetnij trzony, starannie umyj, osącz i pokrój. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oleju, wrzuć pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, duś, pozwól odparować, przypraw do smaku solą i pieprzem. Mięso umyj, starannie osusz, rozbij na duży płat. Oprósz solą i pieprzem, posyp świeżymi, drobno pokrojonymi ziołami lub pokruszonymi suszonymi, posmaruj grzybowym farszem, zwiń, zepnij albo zwiąż nitką. Roladę obsmaż na pozostałym tłuszczu, ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze i zapiecz.