Sposób przygotowania:
Rolada nadziewana musem jabłkowym
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści ,dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub łyżką. wylewamy tak przygotowane ciasto do blaszki standardowej dużej blaszki wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy około 20 min w temp 180* Gorący biszkopt po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na lekko wilgotną ściereczkę lnianą lub bawełnianą i zrolować,zostawić do ostygnięcia.Mus: Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody.Jabłka obieramy kroimy na plasterki przekładamy do rondla,wsypujemy cukier podlewamy jabłka troszkę wody aby się nie przypaliły i dusimy na wolnym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać ,zestawiamy z ognia ,dodajemy żelatynę mieszamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt rozwinąć ,wylać tężejącą już masę jabłeczną ponownie zrolować ciasto.obwinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
edytaha
2milutka
ja też ...:)