Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Rolada Pinacolada w chrupiącym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna roladka makaronowa w chrupiącym cieście migdałowo – kokosowym

Rolada Pinacolada w chrupiącym cieście

Składniki:

Rolada Pinacolada w chrupiącym cieście

 

  • SKŁADNIKI:
  • makaron lasagne ( Lubella ) - 5 szt
  • ananas ( świeży ) - ok. 100 g
  • mango - 1 szt
  • malibu -2 łyżki
  • płatki migdałów - 50 g
  • kokos - 50 g
  • klarowane masło - 3 łyżki
  • jajko - 1 szt
  • cukier puder - do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada Pinacolada w chrupiącym cieście
Makaron lasagne gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , okładamy rozdzielone do „podeschnięcia” , a następnie tworzymy prostokąt zakładając jeden płat lasagne na drugi. Obranego ananasa kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy pokrojone mango, a następnie zalewamy malibu i posypujemy odrobiną cukru pudru. Przygotowane nadzienie nakładamy przez środek naszego ciasta makaronowego , zakładając boki do środka , tak by nadzienie nie wypłynęło , a następnie zwijamy roladkę. Jeśli obawiamy się , że roladka może się otworzyć przewiązujemy ją nicią , którą zdejmiemy zaraz po usmażeniu. Obtaczamy w rozbełtanym jajku , a następnie w wiórkach kokosowych wymieszanych z płatkami migdałów. Pozostawiamy na ok. 5 minut do „sklejenia”. Smażymy z każdej strony po kilka minut na rozgrzanym klarowanym maśle. Zarówno wiórki kokosowe jak i płatki migdałów muszę się ładnie zezłocic. Podajemy gorące obficie posypane cukrem pudrem. Świetnym dodatkiem może być tu również kleks bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych. Pycha! Smacznego!