dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1165]

Rolada schabowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu rolada ze schabu z farszem z przesmażonych pieczarek z cebulką.

Rolada schabowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada schabowa z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z pieczarkami
Posiekaną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy posiekane pieczarki i czosnek. Całość dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę. Dokładnie mieszamy. Mięso płuczemy i osuszamy. Schab rozcinamy (nie do końca) i rozkładamy jak książkę. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie dokładnie smarujemy papryką wymieszaną z dwoma łyżkami oleju. Na mięsie równomiernie rozkładamy farsz i zwijamy w roladę. Mięso związujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa foliowego. Dodajemy liście laurowe i zamykamy. Na środku robimy niewielki otwór w folii. Mięso pieczemy ok 1 1/2 do 2 godzin w 180 stopniach. Smacznego!
Rolada schabowa z pieczarkami
Pieczarki smażymy wraz z cebulą i czosnkiem.
Rolada schabowa z pieczarkami
Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.
Rolada schabowa z pieczarkami
Na schabie układamy równomiernie przesmażone pieczarki.
Rolada schabowa z pieczarkami
Mięso wkładmay do rękawa i pieczemy do miękkości.