ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Rolada śmietankowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladę można zrobić również w wersji kakaowej dodając do kremu 2 łyżki kakao.

Rolada śmietankowa

Składniki:

Rolada śmietankowa

 

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kubek 200 ml śmietany 18% lub jogurtowej
  • 1 kostka masła roślinnego lub Kasi

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowa
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę, aromat oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wylewamy równomiernie masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut. Upieczony placek wykładamy na ściereczkę i zwijamy z nią w rulon, czekamy, aż ostygnie. W tym czasie robimy krem. Cukier i masło roślinne ucieramy na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę i ucieramy na jednolitą masę. Tak powstałym kremem nadziewamy roladę i po wierzchu oprószamy ją cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.