Sposób przygotowania:
Rolada śmietankowa
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę, aromat oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wylewamy równomiernie masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut. Upieczony placek wykładamy na ściereczkę i zwijamy z nią w rulon, czekamy, aż ostygnie. W tym czasie robimy krem. Cukier i masło roślinne ucieramy na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę i ucieramy na jednolitą masę. Tak powstałym kremem nadziewamy roladę i po wierzchu oprószamy ją cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.