Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Rolada śmietankowa z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolorowe, wesołe ciasto z galaretką

Rolada śmietankowa z galaretkami

Składniki:

Rolada śmietankowa z galaretkami

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śmietana:
  • 0,3 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • Różnokolorowe galaretki 2-3

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowa z galaretkami
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Gdy będzie jeszcze ciepły zawinąć w rulon na ścierce. Poczekac aż się schłodzi (najlepiej przygotowac go dzien wczesniej) żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Galaretki przygotowac w połowie podanej wody. Wylac na głęboki talerz i zostawic na noc do stężenia. Biszkopta rozwinąc i posmarować masą. Ponownie zwinąć.