Sposób przygotowania:
Łopatka faszerowana Eli
Łopatkę rozkroić tak,żeby powstał prostokątny płat i rozbić tłuczkiem do mięsa.Składniki marynaty włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać,aż zrobi się emulsja.Zalać mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Szpinak włożyć do rondla i odparować (woda musi całkowicie wyparować) i ostudzić.Ser pleśniowy rozdrobnoć,dodać do szpinaku.Dodać czosnek,pieprz i wymieszać.Ser feta pokroić w kostkę.mięso wyjąć z marynaty,osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozłożyć płat mięsa,posmarować szpinakiem (zostawiając z jednego dłuższego boku wolny pasek),posypać kostkami fety,ciasno zwinąć(od posmarowanego dłuższego boku) i związać nicią kuchenną.Mieso włożyć do rękawa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1.5 godziny.20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię,żeby mięso się przyrumieniło.Wyjąć roladę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.Przed podaniem pokroić w plastry.Smacznego!
msewka
misia53
luna
ewala
ewa19614