Sposób przygotowania:
Łopatka faszerowana po myśliwsku
- Goździki , jałowiec, pieprz tłuczemy w moździerzu, - czosnek kroimy na plasterki, - łączymy wszystkie składniki marynaty. -Nacieramy mięso i odstawiamy na co najmniej godzinę w chlodne miejsce. - Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy do odparowania wody. - Mieszamy z tatarem i jajkiem, przyprawiamy do smaku. - Mięso oczyszczamy z marynaty, rozsmarowujemy na nim farsz, zwijamy w roladę. - Obwiązujemy bawełnianym szpagatem formując roladę. - Wkładamy do rękawa ( w rekawie należy zrobić 4-5 dziurek igłą aby para mogła się wydostawac), podlewamy szklanką rosołku z kostki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. - Pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenie rozcinamy rękaw aby mięso się zrumieniło. - Ciepłe zawijamy w folię aluminiową, obciążamy deseczką i czekamy aż wystygnie.
pinecha