Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa
Jedno z moich popisowych dań!!!! wygląda szałowo:)
Wtym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cieńkiego, gdyz podczas zwijania rozerwie się.blaszkę smarujemy tłuszczem, można masłem lub oliwą. wylewamy ciasto nalesnikowe. w ciasto wciskamy liście świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można uzywać szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży. szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyzkę masłai podsmażamy liście. dodajemy śmietanę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy żółty ser tarty. ja używam mozarelli, jest miekka, latwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty. kurczaka, jeżeli uzywamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawalki i podsmażamy. dodajemy do szpinaku. upioczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon. smacznego:)
Wtym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cieńkiego, gdyz podczas zwijania rozerwie się.blaszkę smarujemy tłuszczem, można masłem lub oliwą. wylewamy ciasto nalesnikowe. w ciasto wciskamy liście świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można uzywać szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży. szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyzkę masłai podsmażamy liście. dodajemy śmietanę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy żółty ser tarty. ja używam mozarelli, jest miekka, latwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty. kurczaka, jeżeli uzywamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawalki i podsmażamy. dodajemy do szpinaku. upioczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon. smacznego:)
agabi22
rare