Sposób przygotowania:
Rolada mięsna z papryką i grzybami
Mięso pokroić na plastry grubości kotleta, ubić jak schaby i ułożyć je w prostokąt. Jeśli mamy równy podłużny kawałek mięsa można rozciąć go odpowiednio tak żeby uzyskać prostokątny płat i wtedy w całości rozklepać jak duży kotlet. Tak przygotowane mięso dobrze przyprawić z każdej strony sola i pieprzem. Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z 1 posiekaną cebulą. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Z mięsa mielonego przygotowujemy masę jak na kotlety mielone: do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, pokrojoną drobno 1 cebulę, majeranek, wodę, rozgnieciony praską czosnek oraz sól i pieprz, wszystko razem dokładnie mieszamy. Na płacie mięsa rozkładamy równą warstwę podsmażonych grzybów, na to rozkładamy przygotowane mięso mielone, paprykę i liście pora. Wszystko razem zawijamy w roladę. Żeby rolada nam zachowała ładny kształt podczas pieczenia warto włożyć ją w siatkę wędliniarską. Można to zrobić przy użyciu kawałka (ok. 30 cm) plastikowej rury o średnicy 11 cm. Na rurę naciągamy siatkę, zawiązujemy na końcu i z drugiej strony „wślizgujemy” roladę mięsną. Gdy mięso będzie wychodziło z drugiej strony, automatycznie będzie nakładała się na nie siatka wędliniarska. Gdy cała rolada będzie w siatce, zawiązujemy drugi koniec. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180˚C. Gotową roladę studzimy, zdejmujemy z niej siatkę, kroimy w plastry ok. 2 cm. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy sosem. SMACZNEGO!