kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Rolada mięsna z papryką i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa rolada mięsna, danie warte poświęconego czasu

Rolada mięsna z papryką i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada mięsna z papryką i grzybami

 

  • 1 kilogram karkówki lub łopatki bez kości
  • 0,5 kilograma mięso mielonego z szynki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag grzybów (najlepiej leśnych)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • kilka liści pora
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki wody
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Rolada mięsna z papryką i grzybami
Mięso pokroić na plastry grubości kotleta, ubić jak schaby i ułożyć je w prostokąt. Jeśli mamy równy podłużny kawałek mięsa można rozciąć go odpowiednio tak żeby uzyskać prostokątny płat i wtedy w całości rozklepać jak duży kotlet. Tak przygotowane mięso dobrze przyprawić z każdej strony sola i pieprzem. Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z 1 posiekaną cebulą. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Z mięsa mielonego przygotowujemy masę jak na kotlety mielone: do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, pokrojoną drobno 1 cebulę, majeranek, wodę, rozgnieciony praską czosnek oraz sól i pieprz, wszystko razem dokładnie mieszamy. Na płacie mięsa rozkładamy równą warstwę podsmażonych grzybów, na to rozkładamy przygotowane mięso mielone, paprykę i liście pora. Wszystko razem zawijamy w roladę. Żeby rolada nam zachowała ładny kształt podczas pieczenia warto włożyć ją w siatkę wędliniarską. Można to zrobić przy użyciu kawałka (ok. 30 cm) plastikowej rury o średnicy 11 cm. Na rurę naciągamy siatkę, zawiązujemy na końcu i z drugiej strony „wślizgujemy” roladę mięsną. Gdy mięso będzie wychodziło z drugiej strony, automatycznie będzie nakładała się na nie siatka wędliniarska. Gdy cała rolada będzie w siatce, zawiązujemy drugi koniec. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180˚C. Gotową roladę studzimy, zdejmujemy z niej siatkę, kroimy w plastry ok. 2 cm. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy sosem. SMACZNEGO!
Rolada mięsna z papryką i grzybami
Mięso kroimy w plastry, ubijamy jak na kotlety i układamy w prostokąt
Rolada mięsna z papryką i grzybami
Na płacie mięsa rozkładam przygotowane grzyby, masę z mięsa mielonego, paprykę i por, zawijamy roladę
Rolada mięsna z papryką i grzybami
Na plastikową rurę naciągamy siatkę wędliniarską i wkładamy w nią roladę.
Rolada mięsna z papryką i grzybami
Tak wygląda rolada umieszczona w siatce, nawet jeśli farsz z niej wychodzi, siatka sprawia, że rolada będzie miała odpowiedni kształt