jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

rolada truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rolada z letnimi owocami na podwieczorek

rolada truskawkowa

Składniki:

rolada truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

rolada truskawkowa
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem.

Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Dodać do masy jajecznej, wymieszać. Białka ubic na sztywną pianę, połączyć z masą.

Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, przełożyć ciasto.

Piec 15 minut w temp. 200 stop.C.

Biszkopt wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier, zrolować.

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.

Truskawki zmiksować.

Żelatynę podgrzać, rozpuścić dodać do musu truskawkowego.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z musem.

Ciasto rozwinąć, rozsmarować krem, zwinąć, włożyć na 30 minut do lodówki.