Tata Kazika

Tata Kazika

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Rolada wieprzowa czosnkowo-ziołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami, pieprzem. olejem i winem. Umyty i osuszony

Rolada wieprzowa czosnkowo-ziołowa

Składniki:

Rolada wieprzowa czosnkowo-ziołowa

 

  • 1 kg chudego surowego boczku (bez kości)

 

 

  • po pół łyżeczki suszonej mięty szałwi, cząbru, bazylii i majeranku

 

  • łyżka białego wytrawnego wina

 

  • łyżka oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa czosnkowo-ziołowa
Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami, pieprzem. olejem i winem. Umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowana pastą, Ciasno zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 90 min. Pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso się zrumieniło. Można podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno z pieczywem, chrzanem, ostrymi sosami. (100g - 465 kcal).