Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, Przeciąć tak aby powstał prostokątny płat mięsa. Następnie zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę 2 ząbkami czosnku. Zwinąć w roladę, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny. Mielone mięso wymieszać z pozostałym zmiażdżonym czosnkiem, 1 łyżką bułki tartej, solą i pieprzem. Warzywa obrać i zetrzeć w słupki, por pokroić. Mięso wyjąć z lodówki, rozwinąć, posmarować mielonym mięsem, posypać warzywami. Wzdłuż dłuższej strony ułożyć kabanosy i ciasno zwinąć w rulon. Zawiązać, nicią kuchenną, oprószyć przyprawą do mięsa. Roladę posmarować olejem, włożyć do rękawa do pieczenia mięsa i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut w temp 200 stopni. Po upływie pół godziny rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem. Można wsypać pół miękkie ziemniaki, oprószyć pieprzem, mieloną papryką i razem z mięsem zrumienić.