Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna rolada o efektownym wyglądzie.

Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami

 

  • 70 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • 30 dag mięsa mielonego z karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 kabanosy z drobiu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa z młynkiem do mięsa
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, Przeciąć tak aby powstał prostokątny płat mięsa. Następnie zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę 2 ząbkami czosnku. Zwinąć w roladę, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny. Mielone mięso wymieszać z pozostałym zmiażdżonym czosnkiem, 1 łyżką bułki tartej, solą i pieprzem. Warzywa obrać i zetrzeć w słupki, por pokroić. Mięso wyjąć z lodówki, rozwinąć, posmarować mielonym mięsem, posypać warzywami. Wzdłuż dłuższej strony ułożyć kabanosy i ciasno zwinąć w rulon. Zawiązać, nicią kuchenną, oprószyć przyprawą do mięsa. Roladę posmarować olejem, włożyć do rękawa do pieczenia mięsa i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut w temp 200 stopni. Po upływie pół godziny rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem. Można wsypać pół miękkie ziemniaki, oprószyć pieprzem, mieloną papryką i razem z mięsem zrumienić.
Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami
Mielone przyprawione mięso wyłożyć na płat mięsa
Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami
Posypać słupami warzyw i ułożyć kabanosy
Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami
Zwinąć w roladę zawiązać nicią oprószyć przyprawą do mięsa
Rolada wieprzowa z kabanosem i warzywami
Włożyć do rękawa wstawić do piekarnika i upiec