Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Rolada z boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po upieczeniu boczek pokroić w grube plastry.

Rolada z boczku

Składniki:

Rolada z boczku

 

  • 1 kg chudego boczku (bez skóry)
  • sól, pieprz, estragon, oregano
  • Farsz:
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • 20 dag pieczarek
  • nieduży por
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki pieprzu i rozmarynu

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku
Boczek natrzeć solą, pieprzem i zostawić na 2-3 godziny
w zimnym miejscu. Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć na maśle, ostudzić. Białą cześć pora, pokroić w plastry, połączyć
z pieczarkami i mięsem, dodać przyprawy, jajko,dokładnie wymieszać masę mięsną. Boczek posmarować masą mięsną, zwinąć w rulon, związać nitką bawełnianą, obsypać ziołami włożyć do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godziny, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.