zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Rolada z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kolejna odsłona rolady , tym razem z brzoskwiniami. Wyszło przepysznie, polecam, w sezonie najsmaczniejsza!

Rolada z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z brzoskwiniami

 

  • 4 duże brzoskwinie ( 80- 100 dag)
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru + łyżeczka cukru z wanilią
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń malinowy bez cukru
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • na lukier cukier puder +woda
  • do dekoracji kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Rolada z brzoskwiniami
Umyte brzoskwinie przekrawam na połówki i wyciągam z nich pestki , kroję w plasterki . Wykładam ciasno na blaszkę (37x35) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną. Teraz ciasto biszkoptowe, białka z cukrem ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku, następnie dom asy przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i wykładam na brzoskwinie. Wyrównuję wierzch i piekę. Temperatura 160 st. C 35 minut ( termo obieg) Po upieczeniu od razu przekładam na deskę ze ściereczką, do góry brzoskwiniami, ściągam papier i od razu zwijam gorącą roladę. Dekoruję lukrem i kolorową posypką.
Rolada z brzoskwiniami
Etap 1 potrzebne składniki do upieczenia rolady
Rolada z brzoskwiniami
Etap 2 Wykładam ciasno na blaszkę (37x35) wyłożoną papierem
Rolada z brzoskwiniami
Etap 3 białka z cukrem ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku, następnie dom asy przesiewam mąkę z budyniem
Rolada z brzoskwiniami
Etap 4 Po upieczeniu od razu przekładam na deskę ze ściereczką, do góry brzoskwiniami